Η μοτσαρέλα είναι ένα φρέσκο τυρί με ελαστική υφή, που χαρακτηρίζεται από λεία, ομοιόμορφη επιφάνεια και λευκό χρώμα, καθώς και ελαστική σύσταση. Η γεύση είναι γλυκιά και λεπτή, ενώ η μυρωδιά είναι φρέσκια και ευχάριστη. Παρουσιάζεται σε διάφορες μορφές, αποτέλεσμα της δεξιοτεχνίας των μαστόρων τυροκόμων μας: από μπουκίτσες, σε κόμπους, από πλεξούδες μέχρι τυρί φιορντιλάτε.
Συνήθως, η μοτσαρέλα απολαμβάνεται φρέσκια μόνη της ως ορεκτικό (το φιορντιλάτε, που κόβεται σε φέτες και περιχύνεται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ντομάτα, αποτελεί τη βάση για την παρασκευή της διάσημης καπρέζε) ή ως συνοδευτικό, σε συνδυασμό με κυρίως πιάτα και επίσης στην παρασκευή σαλατών.